Vecht als een leeuw(in) voor je kind

25/10/2024Ouders, Overleg, School

Maar doe het samen met de school

Onlangs deelde ik op mijn social media: “Ik ben blij dat je als een leeuw(in) voor je welp vecht.” Als directeur heb ik dit vaak tijdens zorgoverleggen gezegd. Veel ouders verontschuldigen zich namelijk als ze een zorgkwestie willen bespreken, omdat ze niet als “moeilijke” ouders gezien willen worden. Maar juist door je zorgen te uiten en de stem van je kind te laten horen, kunnen scholen betrokken worden en kunnen jullie samen op weg gaan.

Durf je zorgen te uiten

De reacties op mijn bericht lieten me schrikken. Veel ouders zochten bevestiging dat ze het juiste hadden gedaan of zochten nog het duwtje in de rug om hun zorgen met de school te bespreken. Ze voelden zich onzeker. Misschien denk je ook: “Maar dat is toch spannend?” of “Kunnen de leerkrachten dit niet gewoon oplossen?” Toch blijft het belangrijk om met de school te praten. Vaak ben jij als ouder de eerste die ziet dat het niet goed gaat met je zoon of dochter. Jij ziet de tranen thuis, de nachtmerries, de onrust bij het ontbijt… terwijl de school alleen een lachend gezicht ziet.

Ook wanneer je kind thuis blijft omdat naar school gaan niet meer lukt en je een doktersattest aan de school bezorgt, weten leerkrachten soms niet dat je kind niet echt “ziek” is. Het kan zijn dat je kind overweldigd is door prikkels, overmand is door stress, of lamgeslagen is door angst. 

Daarnaast hebben kinderen in de basisschool vaak nog niet de taal om uit te leggen wat ze nodig hebben. Daarom is het jouw taak als ouder om dat voor de school te vertalen en bespreekbaar te maken.

Wat als de school het niet wil horen?

Maar wat als de school zegt dat er niets aan de hand is? Wat als ze je niet willen geloven? Als jouw buikgevoel zegt dat het schoolgerelateerd is, blijf dit dan op een respectvolle manier aankaarten. Let op dat je respectvol blijft; eis niet direct wat je kind nodig heeft, maar stel voor wat zou kunnen helpen. Deel hoe jij dit ziet en hoe je als ouder de school wilt ondersteunen.

Als praten niet genoeg is

Wat als de school je dan nog niet wil horen? Er zijn altijd kanalen die je kunt aanspreken. Het eerste aanspreekpunt is het Centrum voor Leerlingbegeleiding (CLB). Zij kunnen een goede moderator zijn in het gesprek. En wanneer nodig, kun je externe partners zoals BinnensteBuitenBeentje betrekken. Wij helpen je om je boodschap en de noden van je kind zo helder mogelijk te krijgen, zodat je gemakkelijker je verhaal kunt doen bij de school.

Wat als je kind niet past op deze school?

En als het gevoel blijft dat de school je niet gelooft of dat ze jouw kind met een scheef oog bekijken? Dan kan het zijn dat jouw kind simpelweg niet in deze school past. De visie van de school, die per school kan verschillen afhankelijk van de directie, het onderwijstype en de leerkrachten, komt dan niet overeen met de noden van je kind. Het voelt misschien alsof je gefaald hebt door op te komen voor je kind, maar dat is niet zo. Je hebt juist sneller duidelijkheid gekregen over wat je kind nodig heeft.

Het kan een zoektocht zijn om een passende school te vinden, maar de moeite die je tot nu toe hebt gedaan, is niet voor niets geweest. Deze ‘verloren’ tijd kan juist waardevol zijn in het vinden van een nieuwe plek waar je kind kan groeien.

Vertrouwen in de leraar

Hoedanook, het veranderen van school is niet de eerste stap. Ga er gerust vanuit dat leerkrachten bezielde mensen zijn met een groot hart voor kinderen. Ze willen niets liever dan kinderen laten leren en bloeien. Als kinderen niet graag naar school gaan, horen ze dat graag. Soms zijn een paar gesprekken nodig om elkaar echt te begrijpen en helder te krijgen wat je zoon of dochter nodig heeft.

Blijf je boodschap respectvol brengen. Leerkrachten zullen professioneel reageren door de tijd te nemen, naar je verhaal te luisteren en te observeren wat jouw kind in de klas nodig heeft. Samen bereik je meer dan alleen.

Samen op weg

Dus wees niet bang om het uit te spreken, zelfs als je dit herhaaldelijk moet doen. Jij vecht voor je kind, en samen met de school kun je de weg vrijmaken naar een plek waar je kind met plezier naartoe gaat. Jij bent de stem van je kind, en samen kunnen jullie een veilige en gelukkige leeromgeving creëren.

Wij staan voor je klaar

Je hoeft dit niet alleen te doen. Voel je vrij om contact met ons op te nemen. Wij zijn er om je te ondersteunen en je te helpen de juiste stappen te zetten. Samen kunnen we zorgen dat jouw kind weer met een lach naar school gaat.

Dit zou je ook kunnen interesseren!

Welbevinden

Welbevinden

Je goed genoeg voelen om te kunnen leren Ik vind het ontzettend belangrijk dat kinderen graag naar school gaan. En laten we eerlijk zijn, iedereen weet dat kinderen die zich goed in hun vel voelen, beter leren. In deze blog wil ik het daarom hebben over iets wat vaak...

Lees meer
It takes a village to raise a child

It takes a village to raise a child

Samen opvoeden in een versnipperde wereld Pff, een kind alleen opvoeden... dat lijkt me haast onmogelijk. Je hebt op z'n minst een sparringspartner nodig – iemand die je kan zeggen dat je goed bezig bent, waarmee je samen kan lachen om mooie momenten en momenten waar...

Lees meer
Bijna tijd voor het rapport

Bijna tijd voor het rapport

Een moment van reflectie, niet alleen over de cijfers. De herfstvakantie nadert en dat betekent vaak een eerste rapport of oudercontact. Een moment om te reflecteren op hoe het gaat met je kind. Voor veel ouders staat het rapport nog steeds synoniem voor punten en...

Lees meer

Heb je nog een vraag voor mij of over de werking, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

 

Contact

Pin It on Pinterest

Share This