Omgaan met meningen over schoolangst
Als ouder wil je niets liever dan dat je kind gelukkig en zonder zorgen naar school gaat. Maar wanneer schoolangst of weerstand tegen school opduikt, kom je vaak in een wirwar van emoties en meningen terecht. Niet alleen van jezelf, maar ook van je partner, de leerkracht, en zelfs (schoon)ouders. Wat doe je als jullie niet op dezelfde golflengte zitten?
“Ze moeten toch gewoon naar school gaan?”
Misschien heb je dit al eens gehoord van je partner: “Alle kinderen moeten toch naar school? Waarom passen we alles aan?” Het is waar dat school verplicht is en dat we allemaal uitdagingen moeten overwinnen, maar de wereld waarin onze kinderen opgroeien, is veranderd. De maatschappij is drukker geworden, verwachtingen zijn hoger en de druk op kinderen voelt vaak ondraaglijk.
Als we eerlijk zijn, hadden velen van ons vroeger ook wel wat meer ondersteuning of begrip willen hebben. We willen toch niet dat onze kinderen alleen maar ploeteren? We willen dat ze zich goed voelen, kunnen groeien en op hun eigen manier succesvol kunnen zijn. Dit betekent dat luisteren naar de signalen van je kind – én je eigen buikgevoel – belangrijker is dan ooit.
Wanneer de leerkracht of grootouder twijfelt aan jouw gevoel
Soms is het niet je partner die je onzeker maakt, maar een andere belangrijke stem in het leven van je kind. Misschien de leerkracht, die zegt:
- “Ik merk hier niets van op school.”
- “Bij ons gedraagt hij of zij zich perfect.”
Hoewel dit goedbedoeld kan zijn, kan het je het gevoel geven dat ze twijfelen aan jouw opvoedingsvaardigheden of dat je het probleem overdrijft. Of misschien is het je (schoon)moeder die fijntjes laat weten dat je “strenger mag zijn.” Deze opmerkingen kunnen aan je gaan knagen en je doen twijfelen aan jezelf.
Luister naar je buikgevoel
Tips en adviezen kunnen waardevol zijn, maar als je diep vanbinnen voelt dat er iets niet goed zit, mag je daar zeker naar luisteren. Jij kent je kind het beste. Schoolangst is niet altijd zichtbaar voor anderen, omdat kinderen zich vaak sterk houden in een andere omgeving. Wat jij thuis ziet – tranen, frustratie, lichamelijke klachten – is net zo belangrijk als wat er op school gebeurt.
Praktische tips om hiermee om te gaan
- Ga in gesprek met je partner: Bespreek wat jullie beiden belangrijk vinden voor jullie kind. Herinner elkaar eraan dat jullie hetzelfde doel hebben: een gelukkig kind.Geef concrete voorbeelden van wat jij ziet en wat dit met je doet.
- Praat met de leerkracht: Vertel wat je thuis merkt en vraag naar hun observaties op school. Samenwerken is essentieel, en het helpt als je duidelijk maakt dat je zoekt naar een oplossing, niet naar een schuldige.
- Wees eerlijk naar (schoon)ouders: Geef aan dat je hun mening waardeert, maar benadruk dat jouw aanpak gebaseerd is op wat jouw kind nodig heeft, niet op algemene tips of methodes.
- Blijf trouw aan je buikgevoel: Als je voelt dat er meer speelt, zoek dan ondersteuning. Dit kan een orthopedagoog, schoolpsycholoog, of organisatie zoals BinnensteBuitenBeentje zijn. Samen krijg je meer zicht op wat je kind nodig heeft.
Je bent niet alleen
Het is normaal om je onzeker te voelen als je meningen van anderen hoort, zeker als het om je kind gaat. Maar onthoud: jij kent je kind het beste. Vertrouw op je gevoel en zoek steun wanneer dat nodig is. Samen kunnen we werken aan een omgeving waarin jouw kind weer met vertrouwen en plezier naar school gaat.