Kies je gevechten

20/12/2024Ouders, Conflict, School, Tips

kies je gevecht

Meer rust en focus in opvoeding en onderwijs

Laatst zei een vriendin tegen me, met een brede glimlach: “Weet je wel dat jouw advies me al zoveel geholpen heeft?” Ik keek haar verbaasd aan, niet wetend waar ze op doelde. Toen zei ze: “Choose your battles.”

Opeens herinnerde ik het me weer. Een paar jaar geleden vertelde ze hoe ze steeds in een strijd verwikkeld was met haar dochter. Ze voelde zich uitgeput van het steeds “nee” moeten zeggen en het constant corrigeren. Lachend had ik haar toen geadviseerd: “Choose your battles.”

Wat betekent “Choose your battles” in opvoeding?

Opvoeden is intensief. We willen als ouders alles goed doen, maar dat kan leiden tot hoge verwachtingen – zowel voor onszelf als voor onze kinderen. Het is verleidelijk om alles tegelijk aan te pakken, maar dat werkt vaak averechts. Soms is het krachtiger om een stap terug te nemen en jezelf af te vragen: Wat is nu écht belangrijk?

Als je merkt dat je vaak boos wordt omdat je kind iets niet meteen doet – zoals opruimen, zachter praten of de melk terugzetten in de koelkast – kan het helpen om één ding te kiezen om je op te richten. Denk bijvoorbeeld aan het consequent uitladen van de boekentas of wat meer geduld leren hebben bij luid spelen. Het idee is simpel: focus op wat nú prioriteit heeft en laat de rest even los.

Waarom kiezen helpt

Door je op één punt te focussen:

  • Geef je duidelijke verwachtingen: Je kind weet precies waar het op moet letten, zonder overspoeld te worden door correcties.
  • Creëer je rust voor jezelf: Het helpt jou om niet overal tegelijk bovenop te zitten, wat je eigen energie en humeur ten goede komt.
  • Verminder je de druk op je kind: Je kind krijgt de ruimte om één gedrag te verbeteren, in plaats van zich voortdurend te moeten aanpassen.

Het gaat niet om alles loslaten of grenzen negeren, maar om prioriteiten stellen. Wat vandaag even mag blijven liggen, kun je op een ander moment aanpakken.

Ook toepasbaar in de klas

Deze aanpak werkt niet alleen thuis, maar ook in de klas. Als leerkracht kun je overweldigd raken door het aantal regels en verwachtingen die je stelt. Voor kinderen kan dat net zo overweldigend zijn.

Door één duidelijke afspraak centraal te stellen, zoals “stil zijn in de rij,” geef je focus aan zowel jezelf als de kinderen. Het resultaat? Kinderen weten waar ze aan toe zijn, ze kunnen elkaar helpen herinneren aan de afspraak, en er ontstaat een gevoel van gemeenschap. Deze aanpak geeft ruimte voor groei en samenwerking, in plaats van dat het aanvoelt als een voortdurende strijd.

Wanneer kiezen niet mogelijk is

Het is belangrijk om te benoemen dat er situaties zijn waarin je altijd moet reageren. Gedrag waarbij je kind zichzelf of anderen pijn doet, of spullen kapotmaakt, vraagt altijd om directe aandacht. Hier ligt de grens: veiligheid gaat altijd voor.

Bouw rust en vertrouwen op

Bij BinnensteBuitenBeentje geloven we in het stellen van realistische verwachtingen, zowel thuis als in de klas. Het kiezen van je “battles” helpt je om overzicht en rust te creëren, waardoor opvoeden en lesgeven niet langer voelt als een eindeloze strijd.

Het geeft je de ruimte om een positieve sfeer op te bouwen waarin kinderen de kans krijgen om stap voor stap te groeien – met focus, rust en vertrouwen.

kies je gevecht

Dit zou je ook kunnen interesseren!

Wauw, de vakantie was zo anders

Wauw, de vakantie was zo anders

Een totaal ander kind! De kerstvakantie is net voorbij en ik kijk met verwondering naar mijn kind. Waar ik tijdens het schooljaar vaak een gespannen, vermoeide blik zie, straalt mijn kind nu rust en ontspanning uit. Er is ruimte om te lachen, te spelen en gewoon te...

Lees meer

Heb je nog een vraag voor mij of over de werking, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

 

Contact

Pin It on Pinterest

Share This