Stressvrij en zorgeloos terug naar school

Herken je dit?

Zie je hoe je kind met een knoop in de maag naar school gaat, of helemaal niet wil gaan? Voel je je als ouder machteloos terwijl de dagen voorbijgaan, en je kind steeds meer worstelt? Misschien maak je je zorgen over de steeds terugkerende klachten als buikpijn en hoofdpijn, zonder dat er een medische oorzaak is. Je vraagt je af waarom je kind zo bang is voor school, en hoe je hem of haar kunt helpen om deze angst te overwinnen. Wil je dat je kind zich weer veilig voelt op school? 

Je wilt zo graag dat je kind weer met plezier naar school gaat, maar weet niet waar je moet beginnen. Misschien heb je al van alles geprobeerd, zonder resultaat, en voel je je steeds meer machteloos. 

Wil je dat het met vertrouwen en plezier de schoolpoort binnenstapt? Wil je de glimlach terugzien op het gezicht van je kind wanneer het praat over school? Wil je zelf weer rust en vertrouwen voelen, omdat je weet dat je kind de juiste ondersteuning krijgt? Wil je je gehoord voelen en gesteund voelen? 

Bij BinnensteBuitenBeentje begrijpen we deze zorgen. Wij zijn er om je te helpen en samen met jou de weg terug te vinden naar een zorgeloze schooltijd voor je kind. Met op maat gemaakte trajecten werken we aan oplossingen die je kind ondersteunen, zodat het weer met een glimlach naar school kan gaan.

Onze trajecten

Het BinnensteBuitenBeentje in beeld:

Van machteloosheid naar inzicht: 

We beginnen met een diepgaand intakegesprek, gevolgd door een zorgvuldige diagnostiek. Hierbij zoeken we naar de onderliggende oorzaken van de weerstand tegen school, zonder labels of oordelen. Het resultaat is een helder en begrijpelijk verslag dat jullie de concrete handvatten biedt om je kind te helpen. Dit proces creëert rust en duidelijkheid voor zowel ouders als school.

Krachtportfolio

Van stress naar succes:

In dit traject brengen we de behoeften en talenten van je kind in kaart en starten we met een persoonlijk project dat precies aansluit bij wat jouw kind nodig heeft. Gedurende drie maanden, met telkens twee contactdagen, bieden we intensieve begeleiding en blijven we nauw in contact met jullie en de school via een krachtportfolio. Dit zorgt ervoor dat je kind stap voor stap weer plezier krijgt in school, met opdrachten en activiteiten die hen ondersteunen.

Samen uit de impasse

Van frustratie naar vooruitgang:

Dit traject richt zich op het doorbreken van de impasse door diep in te gaan op de ‘waarom’ achter de schoolproblemen. Samen met een netwerk van professionals en vrijwilligers, bouwen we een ondersteunend programma op maat van je kind. Gedurende het hele traject houden we de voortgang bij in een portfolio, zodat iedereen – van ouders tot school – op dezelfde lijn blijft en gericht kan werken aan oplossingen.

Onze trajecten in stappen

Bij BinnensteBuitenBeentje volgen we een zorgvuldig gestructureerde route om kinderen te ondersteunen die moeite hebben met school. Elk traject is ontworpen om het zelfvertrouwen en het plezier in leren terug te brengen. Hieronder vind je de stappen die we doorlopen, waarbij elk traject zijn specifieke invulling krijgt.

Stap 1: Kennismaking

Wat gebeurt er?
We beginnen met een kennismaking, waarin we luisteren naar jullie ervaringen en zorgen. Dit eerste contactmoment helpt ons om een eerste indruk te krijgen van de situatie en de uitdagingen waar je kind mee te maken heeft.

Doel:
Een eerste begrip krijgen van de situatie en de basis leggen voor verdere samenwerking.

Stap 2: Verkenning

Wat gebeurt er?
We verzamelen meer gedetailleerde informatie via een intakegesprek en/of vragenlijsten die worden ingevuld door zowel ouders als de school. Dit helpt ons om een volledig beeld te krijgen van de huidige situatie en de zorgen die er leven.

Doel:
Inzicht krijgen in de specifieke noden en uitdagingen van je kind.

Stap 3: Diagnostiek zonder labels

Wat gebeurt er?
We duiken dieper in de situatie van je kind door middel van diagnostiek, zonder het kind in een hokje te plaatsen. We onderzoeken de onderliggende oorzaken van de moeilijkheden en kijken naar de echte behoeften en talenten.

Doel:
Een helder beeld krijgen van de noden en belemmeringen, zodat we gericht kunnen ondersteunen.

Stap 4: Persoonlijke begeleiding en projecten

Wat gebeurt er?
Op basis van de verzamelde informatie starten we met persoonlijke begeleiding en ontwikkelen we projecten die aansluiten bij de specifieke noden en talenten van je kind. Gedurende drie maanden werken we steeds 2 dagen samen aan het herstellen van het schoolplezier. Tijdens deze fase houden we nauw contact met ouders en de school via een portfolio.

Doel:
Het aanleren van tools, het versterken van talenten en het terugbrengen van plezier in het schoolleven.

Stap 5: Samenwerking met netwerk

Wat gebeurt er?
Indien nodig, starten we een netwerk van professionals en vrijwilligers op om extra ondersteuning te bieden. Samen werken we aan een planmatige aanpak die het kind optimaal ondersteunt.

Doel:
Een brug slaan tussen thuis, school en eventuele externe hulpbronnen, zodat het kind zich gesteund voelt.

Stap 6: Terugkoppeling en vervolgstappen

Wat gebeurt er?
Aan het einde van het traject ontvang je een duidelijk verslag (of portfolio) met onze bevindingen en aanbevelingen. In een afsluitend gesprek bespreken we de voortgang en maken we een concreet plan voor de toekomst.

Doel:
Zorgen dat je kind met vertrouwen en plezier kan blijven leren en groeien, met de juiste ondersteuning. De ouders hebben helderheid over hoe het verder moet.

Ik ben er voor jullie!

 

Met jarenlange ervaring in het onderwijs en jongerenwelzijn, en als moeder van twee leergierige jongens die zelf ook hun uitdagingen op school hebben gekend, weet ik als geen ander hoe ingewikkeld en emotioneel belastend het kan zijn om je kind te zien worstelen. Door mijn professionele achtergrond en persoonlijke ervaring ben ik in staat om zowel met begrip als deskundigheid de weg te wijzen. Ik sta klaar om je kind te begeleiden naar een zorgeloze schooltijd, waarin hij of zij zich weer veilig, gezien en gewaardeerd voelt. Samen zorgen we ervoor dat je kind de steun en aandacht krijgt die het verdient, zodat het met hernieuwd vertrouwen en plezier naar school gaat.

Els Van der Auwera

Veelgestelde vragen

Wat is BinnensteBuitenBeentje?

BinnensteBuitenBeentje is een organisatie die kinderen in het basisonderwijs helpt die moeite hebben met naar school gaan. Ze willen graag leren maar het idee dat ze naar school moeten, bezorgd hun stress en angst. We bieden trajecten aan om kinderen te ondersteunen in hun schooltijd, met een focus op rust, zelfvertrouwen en plezier in leren.

Voor welke leeftijdsgroep is BinnensteBuitenBeentje geschikt?

Onze trajecten zijn speciaal ontworpen voor kinderen in het basisonderwijs, meestal tussen de 4 en 12 jaar. We passen onze aanpak aan de leeftijd en ontwikkelingsfase van elk kind aan.

Is mijn kind alleen tijdens het traject?

Bij het traject ‘Het BinnensteBuitenBeentje in Beeld’ werken we 1 op 1. Dus we werken alleen met je kind. Bij de andere trajecten werken we doorgaans in kleine, intieme groepen van maximaal vier kinderen. Dit zorgt voor een veilige en ondersteunende omgeving waarin je kind kan groeien, terwijl het ook leert van en samenwerkt met andere kinderen.

Hoe verloopt het intakeproces?

We beginnen altijd met een kennismakingsgesprek om een eerste indruk te krijgen van de situatie. Daarna verzamelen we meer informatie via vragenlijsten en een intakegesprek, zodat we een volledig beeld krijgen van de noden en uitdagingen van je kind.

Moet mijn kind gediagnosticeerd zijn om deel te nemen?

Nee, bij BinnensteBuitenBeentje richten we ons op het begrijpen van de onderliggende oorzaken van de problemen, zonder te labelen. Een formele diagnose is niet nodig om deel te nemen aan onze trajecten.

Hoe werkt de samenwerking met de school?

We werken nauw samen met scholen door regelmatig contact te onderhouden via een portfolio. Dit document dient als brug tussen thuis en school, zodat iedereen op dezelfde lijn zit en het kind optimaal kan worden ondersteund.

Wat houdt het 'Krachtportfolio' traject in?

Het Krachtportfolio is een op maat gemaakt traject waarin we samen met je kind werken aan het versterken van zelfvertrouwen en schoolplezier. Gedurende drie maanden bieden we persoonlijke begeleiding en ontwikkelen we projecten die aansluiten bij de specifieke noden en talenten van je kind.

Wat gebeurt er als we vastlopen tijdens een traject?

Als er tijdens een traject obstakels opduiken, evalueren we samen de situatie en passen we het plan aan waar nodig. Ons doel is om flexibel in te spelen op de behoeften van je kind en samen te zoeken naar de beste oplossingen.

Hoe lang duren de trajecten?

De duur van onze trajecten varieert, maar de meeste trajecten duren drie maanden. Hierbij spreken we tevens twee dagen per maand af. Dit geeft ons voldoende tijd om grondig te werken aan de uitdagingen die je kind ervaart. Enkel BinnensteBuitenBeentje in beeld is een korter traject.

Wat zijn de tijden voor het brengen en ophalen van mijn kind?

We werken van 9:00 tot 15:00 uur met je kind. Er is daarnaast 10 minuten voor aanvang en 10 minuten na afloop van de dag ruimte voor het afzetten en ophalen van je zoon of dochter.

Hoe kunnen we beginnen?

Je kunt beginnen door contact met ons op te nemen voor een kennismakingsgesprek. Samen bespreken we de situatie van je kind en bepalen we welk traject het beste past bij jullie behoeften.

Wat kost het om deel te nemen aan een traject?

De kosten van onze trajecten kunnen variëren afhankelijk van het gekozen traject. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek waarin we de kosten kunnen bespreken.

Hoe lang duurt het onderzoek bij Het BinnensteBuitenBeentje in Beeld?

Het onderzoek verloopt in verschillende stappen. Na een intakegesprek van ongeveer 50 minuten met de ouders, vullen ook de school en de ouders een vragenlijst in. Zodra we deze informatie hebben, gaan we met je kind aan de slag. Dit doen we in een blok van 3 uur waarin we gesprekken voeren en spellen spelen. Na het verwerken van alle informatie plannen we een nieuw gesprek om de bevindingen te bespreken. Binnen ongeveer een maand kun je dus al duidelijke antwoorden krijgen op de vraag waarom schoollopen moeilijk is voor je kind.

Waar vinden de trajecten plaats?

Onze trajecten vinden plaats in een huiselijke omgeving en in kleine groepen, aan de rand van Leuven. We creëren een warme en vertrouwde sfeer, waarin kinderen zich op hun gemak voelen. Dit kan variëren van koken in de keuken, wandelen langs de vaart, tot spelen in de tuin. We geloven dat een rustige en natuurlijke omgeving bijdraagt aan het welzijn en de groei van je kind.

Wat is het verschil tussen 'Krachtportfolio' en 'Samen uit de Impasse'?

Beide trajecten zijn gericht op het ondersteunen van je kind en het terugvinden van plezier in school, met een focus op het creëren van blijvende oplossingen. Het ‘Krachtportfolio’ biedt persoonlijke begeleiding en op maat gemaakte projecten om het zelfvertrouwen van je kind te versterken. Tijdens dit traject krijgen ouders en school waardevolle tips, trucs en handvatten aangereikt om je kind ook na afloop van het traject te blijven ondersteunen.

‘Samen uit de Impasse’ bouwt voort op de basis van het ‘Krachtportfolio’, maar gaat nog een stap verder. Dit traject wordt uitgebreid met de inzet van een netwerk van professionals en vrijwilligers, waardoor er een diepgaande aanpak mogelijk is. Hierdoor blijft er na afloop van het traject niet alleen een sterk plan en handvaten over, maar ook een bredere kring van ondersteuning. Zo zorgen we ervoor dat de oplossingen niet alleen effectief zijn, maar ook een duurzame impact hebben op de lange termijn.

Is mijn kind wettig afwezig tijdens dit traject?

Ja, je kind is wettig afwezig tijdens dit traject. We brengen de school altijd op de hoogte van de deelname aan het traject en vragen om toestemming voor je kind om deel te nemen. Op deze manier zorgen we ervoor dat de school op de hoogte is en de afwezigheid van je kind als wettig erkend wordt.

Elk traject is ontworpen om je kind stap voor stap te helpen de angst en stress rondom school te overwinnen, zodat ze met vertrouwen en plezier weer naar school kunnen gaan. Samen zorgen we ervoor dat je kind zich begrepen, veilig en gesteund voelt.

Dat willen we graag